Legenda lui Mos Nicolae

Povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae




In noaptea de 5 spre 6 decembrie traditia spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care sunt cuminti, lasandu-le in cizmulite dulciuri si alte daruri. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata iar copiii care au fost cuminti vor gasi in ghetute diverse cadouri.


De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.

Protector si iubitor al copiilor

Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de "Mos Neculai" si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca "biruitor de popor") s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.

Traditia spune ca este protectorul copiilor.

Zeci de marturii vorbesc de ajutorul pe care Sfantul Nicolae l-a acordat celor care s-au rugat lui, pentru trecerea examenelor dificile de la scoala.

De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerileSfantului Nicolae.

Toate acestea au ajutat la intelegerea caracteruluiextraordinar al acestuia si de ce a fost atat de mult
indragit si consideratprotector al celor neajutorati si neputinciosi.

Una dintre cele mai cunoscute legende este a celor trei surori, fetele unui nobil sarac, care datorita situatiei financiare precare nu se puteau marita.
Se spune ca atunci cind fata cea mare a ajuns la vremea maritisului,cel ajuns deja cardinal, Nicolae, a lasat noaptea, la usa casei nobilului,un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cind a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cind i-a venit vremea si celei dea treia fete, nobilul a stat de paza sa afle cine-i cel care lei-a facut atita bine fetelor lui.
In noaptea cu pricina, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinal cum a lasat saculetul cu aur.
Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei,intr-o soseta pusa la uscat si de aceea a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu.
Cind tatal fetelor a vazut una ca asta, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, dar bineinteles ca acesta nu a putut fi tinut.
De atunci,oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el.
Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

O alta legenda spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in Tara Sfanta,incercand sa mearga pe urmele lui Isus, Nicolae s-a intors in tara lui pe mare.
O furtuna teribila s-a abatut pe mare si corabia statea gata sa se rupa. Nicolae a stat si s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au ramas surprinsi de oprirea neasteptata a furtunii.
De atunci, Sfantul Nicolae a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.

Se spune ca erau odata trei studenti teologi care calatoreau spre Atena,unde doreau sa studieze. Ei au inoptat la un han si au fost atacati de proprietarul acestuia, jefuiti, omorati si apoi ramasitele lor ascunse.
Cardinalul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han.Noaptea el a visat despre crima savarsita si l-a luat la rost pe proprietarulul hanului, aflind astfel locul unde cei trei tineri fusesera ingropati. Nicolae i-a dezgropat si s-a rugat mult la Dumnezeu, iar cei trei tineri au inviat.
In Franta, istoria se refera la rapirea a trei copii de catre un macelar.
Sfantul Nicolae s-a rugat mult si i-a ajutat pe parinti sa-si recupereze copiii intregi.
De atunci Sfantul Nicolae a devenit patronul copiilor si al scolarilor.

In secolul X, Tarul Vladimir al Rusiei a calatorit la Constantinopole(astazi Istanbul) si auzind de povestirile minunate despre Sfantul Nicolae a decis sa-l faca patronul spiritual al Rusiei.

In secolul al XI-lea, ramasitele Sfantului Nicolae au fost furate (sau descoperite) de marinari italienisi depuse in Bari (Italia). Acolo sint si in ziua de azi, iar o manastirea fost construita pentru credinciosii aflati in pelegrinaj catre Tara Sfanta, veniti sa se inchine la moastele Sfantului Nicolae. Se spune ca moastele Sfantului Nicolae emana din cind in cind un miros dulceag.

De-a lungul secolelor Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, in aminirea si celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici (citeva sute sint doar in Anglia), iar chipul lui a fost pictat mai mult decit al oricarui alt sfant (exceptie facind Sfanta Fecioara Maria).

Aniversarea mortii Sfantului Nicolae, pe 6 Decembrie (345 A.D. sau 352A.D.) este aproape de sarbatoarea Craciunului, de aceea, in multe tari, acestea s-au contopit.

In Germania insa, Olanda, Elvetia, Romania, si alte citeva tari europene aceste doua sarbatori au continuat sa se sarbatoreasca separat.

In mod traditional, copiii primeau in noaptea de 5 spre 6 Decembrie daruri sub forma de bomboane, prajituri, mere si nuci. In unele locuri copiii isi puneau ghetutele la usa in ajunul zilei de Sfantul Nicolae si a doua zi dimineata le gaseau pline de bomboane, prajituri, portocale si fructe uscate.

In Olanda copiii isi primeau cadourile in saboti de lemn.

In manastirile scoala, tinerele eleve isi agatau sosete la usa cu bilete pentru Sfantul Nicolae in care isi laudau cumintenia (de aici obiceiulscrisorilor pentru Mos Craciun), iar dimineata le gaseau pline cu fructe glasate sau bomboane (maica stareta citea biletele si facea daruri ca din partea Sfantului Nicolae).
Dupa reforma protestanta din secolul XVI multe tari din Europa au renuntatla sarbatorirea zilei de 6 Decembrie.

Olandezii insa au pastrat aceasta traditie catolica si chiar si azi, multi copii il asteapta pe SinterKlaas (Saint Nicholas - Sfantul Nicolae) in ziua de 6 decembrie.

La inceputul secolului XVII, olandezii emigrati in Statele Unite ale Americii au fondat New Amsterdam, care din 1664 a devenit cunoscutul New York. In citeva decade, sarbatoarea comemorarii Sfantului Nicolae s-a intins peteritoriul Statelor Unite ale Americii.
Iar Sinter Klaas a devenit repede Santa Claus (Mos Craciun) pentru majoritatea americanilor.

In nordul Germaniei, dupa reforma protestanta, Sfantul Nicolae a fost inlocuit de Krist Kindl (Pruncul Sfant), de aceea, aici, Santa Klaus nu are origine bisericeasca, ci una pagana, dupa zeul germanic Thor, care conducea o caleasca trasa de doua capre pe nume Cracker (Spargatorul)si Cruncher (Rontaila).
Catolici, ortodoxi si chiar protestanti continua sa-l sarbatoreascape Sfantul Nicolae si in ziua de astazi.

Prin generozitatea sa fata de cei lipsiti de ajutor, si in special fata de copii, Sfantul Nicolae continua sa ramina un model de intelepciune, dragoste si milostenie.

In Romania, Sfantul Nicolae, cunoscut ca Mos Nicolae, vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie cu daruri atat pentru copii,cat si pentru adulti.

In seara zilei de 5 Decembrie, ghetele si cizmelesint curatate, lustruite si puse la usa in casa fiecarui roman.
Mos Nicolaeare grija de fiecare membru al familiei si el pune cite un cadou mic (in general dulciuri sau fructe) in ghetele sau cizmele fiecaruia. In unele parti ale tarii, Mosul aduce si crengute argintii (crengute subtiri ce se dau cu un strat de bronz) odata cu darurile. Copiii neascultatori sint avertizati de parinti ca vor primii doar crengutele daca nu sint cuminti (de aici si asocierea dintre bat si Sfantul Nicolae, folosit la cumintirea obraznicilor).

Obiceiul acesta, al venirii lui Mos Nicolae, este foarte vechi la romani si este unul dintre cele mai importante sarbatori ale anului, in special pentru copii.